Nyttigare i vardagen

Träna för att förebygga och behandla sjukdomar

Fysisk träning handlar inte bara om att få ett vältränat utseende utan även om att hålla sig frisk och att behandla sjukdomar. Träning kan bedrivas både på ett gym, hemma i vardagsrummet eller ute i naturen vilket gör att det är enkelt att komma igång.

[IMAGE=fb3XhWdK4VmW.jpg]

Behandla sjukdomar med träning

Om du har värk eller andra typer av besvär är första steget att besöka vården för att ta reda på vad orsaken till dina problem är. Smärta i leder och muskler beror på flera olika saker och behandlingsmetoden brukar bestå av en kombination av träning och medicin. Om du till exempel har blivit diagnostiserad med artros är träning en viktig del i behandlingen. På www.artros.org kan du läsa mer om hur behandlingen går till och du har även möjlighet att få personlig feedback via mobilen från Joint Academy och deras professionella fysioterapeuter. En stor fördel med att använda fysisk träning som behandlingsmetod är att förbättring uppnås utan att det krävs operation.

Träna för långsiktig hälsa

Träning är ett utmärkt sätt att förebygga uppkomsten av många olika fysiska och psykiska sjukdomar. Genom regelbunden motion minskar risken för diabetes typ 2 eftersom musklerna förbränner de kolhydrater du äter istället för att öka blodsockernivåerna. Regelbunden motion minskar även risk för högt blodtryck, stroke och hjärtinfarkt samt även risk för flera psykiska sjukdomar som milda till måttliga depressioner. Hur mycket träning är det då som krävs för att ge effekt på den egna hälsan? Någon exakt siffra går inte att ange, men de flesta forskare är överens om att en halvtimmes måttligt ansträngande rörelse om dagen lägger en bra grund. Det kan handla om promenader, trädgårdsarbete, svampplockning eller städning.

Förutom daglig rörelse behövs även extra träning av musklerna två till tre gånger i veckan då du blir varm och får upp andningen i högre grad. Vilken typ av rörelse dessa pass ska bestå av beror på vem du är, vad du tycker om och vilken träningsbakgrund du har. Kanske är en motionscykel framför TV:n något som passar dig? Eller så behöver du träna med andra för att träningen verkligen ska bli av. Många träningscenter har roliga träningspass med bra musik och mycket rörelseglädje som gör att träningen blir både svettig och inspirerande på samma gång. Ofta finns det särskilda pass för nybörjare med enkla rörelser och lägre intensitet.

Om du inte vill lägga pengar på ett gymkort brukar det finnas gratispass med gympa utomhus i många städer på sommaren. Flera kommuner erbjuder även sina invånare välutrustade utomhusgym där det enkelt går att träna upp styrka och kondition. Även motionsspår och gångvägar är utmärka platser för promenader och joggingturer. Med en ljudbok i hörlurarna eller trevligt sällskap blir träningen roligare och till och med något att längta till.

bard