Älska dig själv

Vardagsrörelse viktigare än träning

Att leva ett aktivt liv är viktigt när man vill må bra, det är dessutom väldigt viktigt att man lever ett aktivt liv när man vill leva länge. Ju mer du rör på dig desto bättre men det är viktigt att komma ihåg att det inte är träningen i sig som är det viktigaste, det är vardagsmotionen som bör stå i centrum. De allra flesta människor får alldeles för lite vardagsmotion. Vardagsmotionen är något många kan bli bättre på men det krävs att man först och främst blir medveten om den. Vardagsmotion handlar om hur mycket du rör på dig utöver när du har bestämt dig för att träna. Som exempel handlar det om när du väljer att promenera till bussen, när du väljer att ta trapporna istället för att ta hissen eller när du väjer att gå över till kollegan istället för att skicka ett mejl. De allra flesta kan bli bättre på vardagsmotion och när man blir medveten om att man rör sig för lite är det lätt att man börjar tänka på det i vardagen och per automatik rör på sig mer.

Om du bor nära butiken kan du ofta promenera dit istället för att ta bilen, om du åker tunnelbana kan du hoppa av ett stopp tidigare och ta en promenad resten av vägen. Idag har nästan alla telefoner en inbyggd stegräknare. Genom att använda dig av den kan du hålla koll på hur mycket du rör på dig. Nackdelen är givetvis att du inte kommer att få några steg när du inte bär med dig mobiltelefonen. Detta är dock inte något större problem i dagens samhälle utan de flesta har med sig mobiltelefonerna vart man än går.

Ja-sägare tenderar att röra på sig mer än Nej-sägare. Följ med dina vänner och bowla, gå på restaurang eller åk ut i naturen tillsammans. Detta kommer att få dig att må bättre både fysiskt och psykiskt och dessutom bygger du hållbara relationer med de du bryr dig om. Det är viktigt att spendera tid tillsammans med sina vänner och göra saker tillsammans. Det får en att må bra i själen och detsamma gäller vardagsmotion. Det kan vara svårt att förändra sina vanor först men ha i åtanke att till exempel saker som att städa är vardagsmotion. Dammsuga är superbra vardagsmotion som dessutom får ditt hem att bli skinande rent.

Om du har familj ger lek med dina barn dig vardagsmotion och att till exempel gå och hämta ett vattenglas själv istället för att be någon som redan är uppe och springer göra det leder till mer vardagsmotion för dig. Om du inte har tid att träna har du åtminstone chansen att öka hur mycket du rör på dig i vardagen.

bard