Nyttigare i vardagen

Dokumentera din träning

Den som tränar någorlunda seriöst kommer förr eller senare känna ett behov av att dokumentera sin träning. Det är ett sätt att mäta framsteg, men också något som kan ge en indikation på att ditt nuvarande träningsupplägg inte fungerar optimalt utan behöver justeras. Oavsett vad du tränar är det smart att på något sätt se till att föra bok över resultaten. Det kan vara resultat i padelmatcher, miltider i löpspåret eller hur många reps du lyft på vilken vikt om du tillhör kategorin gymråttor.

Dokumentera din träning i bildform

Det finns många sätt att dokumentera din träning på. Ett av dem är att ta bilder och spara i en särskild mapp på telefonen. Dessa bilder kan givetvis användas på flera olika sätt. Du som tränar tillsammans med dina barn har till exempel stor möjlighet att kunna få en bild som blir perfekt när det är dags att göra studentskyltar. När du tar fram studentskyltar vill du ha en rolig bild och då kan en ramling i löpspåret eller ett tungt marklyft vara det perfekta alternativet.

Att regelmässigt fota av dina PB:s på gymmet, hur högt du sparkar på kickboxningen eller filma din löpteknik kan göra att du dels håller koll på framstegen men också att du kan hitta det som behöver förändras. Om ditt mål framförallt är viktnedgång är bilder också något som kan användas för att dokumentera framgång. När det känns motigt att fortsätta med diet och cardio kan du ta fram ett par månader gamla bilder och se vad du faktiskt fått ut av ditt kämpande. Om du jobbat på bra kanske det till och med blir en riktigt snygg studentskylt av det. Tänk på att du som är ung också har rätt att tipsa dina föräldrar om bra bilder till studenten, även såna du tagit själv.

Dokumentera din träning i skrift

Det enligt många överlägsna sättet att dokumentera sin träning på är dock att föra en träningsdagbok. Ett nyligt och väldigt uppmärksammat exempel på det är skridskoåkaren Nils van der Poel som släppte sin träningsdagbok fri på internet. Du kan föra träningsbok antingen på papper eller på datorn. Det finns flera skolor där. En som gillar att ha en fin bok och skriva för hand och en annan som tycker om överskådligheten i en Excel eller motsvarande. Det finns också många bra appar på marknaden som du i de flesta fall kan få gratis i ett grundutförande eller betala för en mer avancerad version. Några exempel på sådana är Runkeeper för löpträning eller Strengthlog för styrketräning. Fördelen med digitala alternativ är att du enkelt kan se statistik från tidigare pass, hitta dina rekord och också ofta få bra träningstips direkt i appen.

bard