Nyttigare i vardagen

Få mer och starkare hår naturligt

De flesta vet att träning och en bra kost gör kroppen friskare, vilket leder till viktnedgång, lägre blodtryck och en mängd andra positiva effekter. Att äta en näringsrik kost kommer även göra ditt hår starkare och friskare precis som resten av kroppen.

Det finns många sätt att få tjockare och friskare hår på. Att ta hjälp av hårimplantat är en metod men det kan bli dyrt. En annan är att behandla problemet inifrån och ut. Orsakerna till håravfall kan vara hormon- och/eller kostrelaterade för både män och kvinnor. Därför kan olika lösningar behövas beroende på den bakomliggande orsaken för just dig.

Få tillbaka ditt hår

Om du har börjat förlora hår trots att din kost inte har förändrats dramatiskt på senare tid kan det bero på en rubbad hormonbalans. Även om håravfall kan vara ärftligt beror det ändå på hormonella faktorer. Hos män beror det i huvudsak på en enzym som förvandlar testosteron till en mer aggressiv form (DHT) som i sin tur förstör hårcellerna. Det kan hjälpa att äta zink, omega 3 och vitamin B2 som motverkar den processen effektivt.

Hos kvinnor kan håravfall bero på klimakteriet eller sköldkörtelproblem som gör håret tunnare, men det kan även finnas en underliggande autoimmun sjukdom bakom håravfall som startat efter en stressande upplevelse.

Vegetarianer och veganer lider i större utsträckning av håravfall än andra människor. Beroende på din situation kan du söka efter orsaken till ditt håravfall och behandla densamma.

bard