Nyttigare i vardagen

Så bygger du ett personalgym

Det finns många fördelar med att göra det möjligt för dina anställda att träna på arbetsplatsen. Med träning och motion kommer din personal inte bara bli starkare och få en bättre koncentrationsförmåga, utan de kommer även att bli friskare, vilket bidrar till minskad sjukfrånvaro.

I Sverige prioriterar man hälsa mycket. Det finns ett flertal vetenskapliga studier som bevisar det som många redan är medvetna om, att fysisk och regelbunden träning gör att vi håller oss friskare och mår bättre. Den allmänna prestationsförmågan ökar och därför är ett företagsgym en utmärkt investering för en arbetsgivare. Tyvärr är det inte alla som har tid eller möjlighet att träna efter arbetet. Vardagslivet ska hinnas med och barnen ska hämtas upp från skolan. Genom att skapa ett personalgym i anslutning till arbetsplatsen gör du det enklare för dina anställda att träna på lunchen, innan arbetet eller direkt efter.

Så kommer du igång – finansiera företagsgymmet

Det finns flera saker som är viktiga att tänka på när du ska skapa ett gym på arbetsplatsen. Du måste först och främst se till att det finns en bra lokal där ventilationen är god och där ljud från gymmet inte stör de som arbetar. Ett bra sätt att minska störande ljud är att lägga in ett gymgolv i träningslokalen som är tillverkat i gummi. Träningen blir mer behaglig och effektiv och skaderisken minskar.

Steg två är att köpa in gymredskap och vill du ha större maskiner måste du vara beredd att betala därefter. För att finansiera gymmet kan du använda dig av ett företagslån. Hos qred.com/sv-se kan du ansöka om ett lån som är skräddarsytt efter dina behov och där aktören sätter en individuell ränta. Att låna till ett personalgym kan vara ett riktigt bra alternativ till friskvårdsbidrag för dina anställda.

Välj utrustning av hög kvalitet

Visst kan det bli billigare att satsa på träningsredskap och maskiner som är framtagna för hemmabruk, men dessa håller sällan en lika bra kvalitet som professionell utrustning. Som arbetsgivare är det du som kommer vara ansvarig för att gymmet är tryggt och säkert att använda sig av och det innebär att du måste följa föreskrifterna för maskinerna i fråga. Genom att välja högkvalitativa maskiner minskar du kostnaderna på sikt och får dessutom bättre garantier på produkterna.

Tips! Försök att välja utrustning och maskiner som får plats på en mindre yta och som inte är så kallade multimaskiner som tränar flera muskelgrupper. På så sätt minskar du risken för att en anställd låser sig vid en maskin och gör den otillgänglig för andra. Genom att välja många olika maskiner är det lättare att skapa en bra rotation i gymmet, något som uppskattas av alla och gör träningen mer effektiv. Har du svårt att veta vilka maskiner du ska välja kan du med fördel prata med leverantören av träningsutrustningen. Här kan du få hjälp att välja ut maskiner som passar för just din verksamhet.

bard