Nyttigare i vardagen

Upprätthåll din hygien medan du tränar

Det är inte helt ovanligt att du glömmer eller helt enkelt inte orkar upprätthålla din hygien varje dag. Men det är oerhört viktigt för din kropp och ditt immunförsvar att du faktiskt gör det. Vår hud är vårt enda försvar mot bakterier och oönskade organismer som kan attackera vårt immunförsvar. Därför är det viktigt att den hålls ren och frisk för att den ska kunna försvara oss på bästa möjliga sätt.

Så håller du hygienen uppe

Personlig hygien är viktigt för alla. Speciellt när du tränar och svettas mycket är det viktigt att du tvättar kropp och händer. Dels för att din kropp ska må bra men även av respekt för andra runt omkring dig. Om du inte upprätthåller din handhygien och sedan tar i något som någon annan sedan tar i har du fört över dina bakterier till dem. Därför är det viktigt att du tvättar händerna några gånger om dagen men speciellt efter toalettbesök, träningspass, när du varit ute på stan och innan du ska laga eller äta mat. Detsamma gäller svettlukt, det är ingen trevlig lukt och det kan göra människor i din omgivning obekväma. Se därför till att du duschar dagligen, speciellt efter att du tränat eller gjort något annat som fått dig att svettas mycket.

Personlig hygien gäller även din munhygien. Det är viktigt att borsta tänderna två gånger om dagen för att hålla dina tänder och ditt tandkött starka och friska. Det motverkar även dålig andedräkt, vilket även det kan få de i din närhet att känna obehag. För att upprätthålla din munhygien bör du borsta tänderna två gånger om dagen och sedan kan du även använda tandtråd, munvatten och xylitoltuggummin under dagen om du känner att något fastnat mellan tänderna eller om du känner dig osäker på din andedräkt. Det sista steget är att även tänka på vilka kläder du tar på dig. Se till att du inte använder samma träningskläder flera gånger i rad utan att tvätta dem. Då sitter de gamla bakterierna i och du utsätter din kropp för dessa potentiellt farliga bakterier om och om igen. Dessutom sätter sig svettlukt enkelt i kläder och du går du runt och luktar svett även fast du själv kanske inte luktar så mycket.

Effekter av bra personlig hygien

En viktig effekt av att upprätthålla din personliga hygien är ökat självförtroende och självkänsla. När du håller dig ren och fräsch och luktar gott kommer du även känna dig bättre inombords. Med bättre självkänsla kommer du bli lyckligare och du kommer attrahera fler vänner. Med bra hygien kommer även ökat immunförsvar, vilket innebär att du sällan blir sjuk och därför kan skapa en bättre tillvaro i livet. Du kan då träna mer och bli starkare för att stärka ditt immunförsvar och din kropp ännu mer. Du hamnar då i en positiv cirkel där du gör allt du kan för att din kropp ska må bra och vara hälsosam och i gengäld får du en bättre livskvalitet i och med att du håller dig frisk och kry i större utsträckning.

bard