Nyttigare i vardagen

Vad är yoga?

Många uppfattar förmodligen yoga som en form av fysisk träning eller stretching. Faktum är dock att traditionell yoga omfattar både fysiska och mentala komponenter. Att utöva yoga kan vara både att träna och att meditera. Det slutgiltiga målet med alla former av yoga är dock traditionellt sett detsamma: moksha, som kan översättas ungefär som “frigörelse”. Du som utövar fysiska former av yoga behöver klä dig för uppgiften. Aimn tillverkar träningskläder av hög kvalitet som passar både för yogasessionen och till löprundan och gympasset.

Historien om yoga sträcker sig flera tusen år bakåt. Religiöst sett anses det att yogan har sina rötter i hinduismen, buddhismen och jainismen. Till västvärlden kom den fysiska yogaformen under slutet av 1800-talet. Swami Vivekananda var en hindumunk från Indien som reste över hela världen och det var han som introducerade yoga i USA. Det var dock egentligen bara den fysiska varianten som fick fäste i väst. I traditionell form är yoga dock främst någonting spirituellt. I någon mån skulle man kunna säga att meditation är den spirituella delen av yoga, och att vi håller isär de båda här i väst.

Inte för att det är något fel med det. Yoga är väldigt populär, och för det fysiska välbefinnandet är det en fantastisk träningsform.

bard