Nyttigare i vardagen

Löpning för fettförbränning

Löpning är kanske den motionsform som förbränner flest kalorier. Det är dock lätt att tro att långa och lunga pass är den bästa vägen att gå. Ny forskning visar att hårda och intensiva träningspass förbränner mer fett, om man gör det på rätt sätt. Det kan lätt bli ett tankefel, när långa lugna pass förbränner mer fett i procent räknat, medan hårdare pass faktiskt förbränner mer fett i kalorier räknat.

Så hur tränar man bäst?

Den som vill gå ned i vikt med hjälp av löpning gör bäst i att slänga in några hårdare pass i sitt träningsupplägg. En bra variant kan vara att köra intervaller eller löppass som varar 20-40 minuter, men under hård fart. Nackdelen är dock att denna typ av träning inte går att göra mer än 2-3 gånger per vecka, utan att kroppen slits för mycket. Därför finns det ännu ett stort behov av de lite längre, men lugnare passen. Genom att använda olika smartklockor kan man hålla koll på hur hårt man tränat och vilken typ av träning man bör göra mer av.

Hur hårt bör man träna?

Man bör aldrig träna hårdare än man klarar av. En bra tumregel är att lugnare pass ska gå i sådan fart att man kan hålla en konversation med exempelvis en löparkompis. Under de lite hårdare passen ska det i princip vara omöjligt att svara annat en några ord på en fråga. På detta vis vet man på ett enkelt vis, att man ligger rätt. den som tränar efter pulsen, kan köra de lugna passen kring 60 procent och de hårdare passen i 80 procent av maxpuls. På nätet finner man olika tabeller, hur man enkelt räknar ut sin maxpuls.

bard