Nyttigare i vardagen

Träning och kost mot artros

Ledsjukdomen artros drabbar många människor varje år. Den är den vanligaste i sitt slag och även om den oftast drabbar människor från medelåldern och uppåt händer det också att yngre får den. Det finns flera saker som påverkar vem som får sjukdomen och hur allvarligt den yttrar sig men alla artrosexperter rekommenderar träning och bra kost mot den.

För dig som vill hantera dina stela och värkande leder finns det mycket bra hjälp och information om artros som är oerhört värdefull. Många inser till exempel inte att det går att lindra symptomen genom att träna och att det finns vissa kostvanor som också underlättar.

Vikt och styrka

Eftersom artrosdrabbade leder inte har en fullvärdig “vaddering” då bland annat det skyddande brosket brutits ner är det viktigt att de inte belastas mer än nödvändigt. Muskelträning för att skydda och avlasta lederna är effektivt och även personer över 70 kan få ut mycket av det. Över huvud taget är det nyttigt att röra på lederna även om det kan kännas trögt till en början.

En annan avgörande faktor är kroppsvikten. Genom att gå ner i vikt kan en individ med artros få lättare att röra på sig och många upplever att vissa antiinflammatoriska livsmedel som ingefära och gurkmeja hjälper. Viktigast av allt är dock hälsosamma kostvanor som ger näring och energi.

bard